Publicerad den

Star Realms

Snabba PVP-matcher i det prisade deck building-spelet Star Realms – kan det vara nåt?

Star Realms från Darwin Kastle och Rob Dougherty är alltså ett deckbuilding-spel för två spelare, som är utgivet av White Wizard Games. Spelet är ett väldigt bra resespel, då det endast innehåller kort av standardstorlek, samt inte tar upp speciellt mycket spelyta när man spelar.

Star Realms Colony Wars
Star Realms Colony Wars

 

Det gäller för varje spelare att bygga upp en armé av rymdskepp och med hjälp av dessa göra nog mycket ”skada” på sin motståndare för att vinna. Att jag skriver skada inom citationstecken beror på att ens ”liv” har benämningen ”Authority” av nån anledning; men funktionen är densamma. Båda spelarna börjar med 50 Authority och spelet är slut när en av spelarna har noll.

 

Så, hur spelas Star Realms? Båda spelarna börjar med 8 Scout-kort och 2 Viper-kort var. Det blir ens draw pile. Korten blandas och sen drar du 5 kort. Resten av korten blandas och läggs mitt på bordet. Dessa bildar Trade pile. De 5 översta korten vänds därefter upp och läggs på rad bredvid. Jämte de läggs 10 Explorerkort.  Den som börjar får bara dra 3 kort till sin hand första rundan, eftersom det anses vara en fördel att börja… Sen gäller det alltså att köpa till sig kort som ligger i ”Trade row”. De eventuella kort du köper hamnar i din discard pile tillsammans med eventuellt oanvända kort du har kvar på hand. Spelet går sen över till din motståndare som gör likadant. När din draw pile tar slut blandar du din discard pile – förhoppningsvis med nya mäktiga kort – och drar så att du har 5 kort på hand igen. En del kort ger dig mer pengar att handla för; en del gör mycket i skada; en del ger dig tillbaks Authority, så det gäller att hålla tungan i rätt mun när du väljer vad du köper.

Det finns 4 factions i Star Realms: Machine Cult, Trade Federation, Star Empire & The Blobs och de är alla specialiserade på olika saker. The Blobs gör mest skada, Trade Federation ger mest Authority tillbaks och Star Empire är bra på att få motståndaren att discarda kort. Har du ute 2 eller fler skepp av samma faction så ger de bra bonuseffekter, så det brukar generellt löna sig att inte blanda hejvilt när man köper, utan hålla sig till samma färger.

Fasen. Nu blev det troligtvis rörigt när jag försökte vara pedagogisk och förklara reglerna. Oavsett så är reglerna enkla att förstå (…nej nej, kanske inte när JAG förklarar, men ändå:) och det är ett grymt roligt spel som jag varmt rekommenderar.

Betyg: 4/5

  • Typ: Kortspel
  • Utvecklare: White Wizard Games / http://www.starrealms.com
  • Antal spelare: 2 (…eller 4 om man köper två spel…)
  • Tid: cirka 15 min
  • Cirkapris: 170:-

(Förresten, skaffa en app som räknar poäng till mobilen eller surfplattan – du kommer att tacka mig. Authoritypoängen räknas i/med kort annars…)

Share

Comments

comments