Publicerad den Lämna en kommentar

Patchwork

Bygg ett lapptäcke!
På pappret kanske inte det coolaste spelet men Uwe levererar!

Patchwork förklaras enklast som ett ”live-tetris” med resource management.
Målet är att innan tiden tar slut bygga så stort lapptäcke som möjligt och spara på sig så många knappar som man hinner. Detta på ett lättförståeligt sätt men det finns ett taktiskt djup och stor re-playability.

Man börjar med att lägga ut spelplanen (”tids-axeln”) i mitten och sedan sprider man slumpvis de olika ”lapparna” i en cirkel runt denna. Varje spelare får ett tomt bräde 9×9 rutor och 5 knappar och sen är det bara att köra igång.
Antingen köper man en lapp för de knappar som man har eller så väljer man att gå ett antal steg på tidslinjen för att tjäna in knappar.

Rent taktiskt handlar det om att hålla nivån på sina resurser (knappar) uppe samtidigt som man spenderar dessa på de lappar som passar bäst in på ditt bräde. En roligt twist är att det är alltid den vars spelpjäs står längst från mitten som är den aktiva spelaren vilket innebär att man kan få göra flera drag i rad som då öppnar för ännu mer taktik och möjligheter att försöka överlista och sela ut sin motståndare.

Picture borrowed from https://boardgamegeek.com/user/Camdin
Picture borrowed from https://boardgamegeek.com/user/Camdin

Slutsats
Ett roligt spel som efter ett tag bjuder på ett litet taktiskt djup. Likheten med Tetris är mycket trevlig och då det finns en slumpfaktor så kommer varje parti att se olika ut. Reglerna är så pass enkla att förstå så ålder är inget hinder.

Spelet finns även som app till iOS/Android. Dessa har jag dock inte testat.

Betyg: 4/5

  • Typ: Brädspel
  • Utvecklare: Uwe Rosenberg
  • Antal spelare: 2
  • Tid: cirka 30 min
  • Cirkapris: 200:-
Share

Comments

comments

Lämna ett svar