Publicerad den

Tassar & Morrhår – Rollspela med dina kids!

Jag gillar rollspel. Problemet är att lyckas samla ihop folk i nog täta intervaller för att det ska bli bra. I mina vandringar på internet så dök jag över det svenska rollspelet ”Tassar & Morrhår”: ett spel konstruerat av Nils-Erik Lindström. Spelet är tänkt att spela med barn och min dotter har blivit lite rollspelsbiten, så det låter ju värt att prova! Läs mer för mina intryck…

Första försöket att spela rollspel med min  dotter gick sådär. Jag hade hittat på ett litet scenario ur Star Wars (som hon älskar), men hon greppade inte riktigt rollspelskonceptet… förrän hon var med när jag och mina vänner spelade Fate Accelerated i en piratkampanj. Vi hittade på en karaktär åt henne och vävde in henne i historien. Hon VÄGRADE att gå och lägga sig, så jag förstod att hon skulle vilja spela mer rollspel. Glädjande nog så hittade jag fler än ett spel som var riktade mot en yngre publik. Spel som lägger berättandet i fokus, vilket jag gillar. Det kräver lite mer än att läsa rakt ur en bok, men jag hoppas att det ger väldigt mycket mer också. Min förhoppning är ju att hon ska utveckla fantasin (…inte för att den är hämmad på något vis, men ändå) och lära sig olika infallsvinklar på problem som hon ställs inför.

Faktiskt så tycker jag att rollspelande borde vävas in i läroplanen. Barnen lär sig: spela teater, diskutera fram kreativa lösningar på problem, samarbeta – ja listan kan nog nästan göras hur lång som helst. Det borde ju vara perfekt för skolan!

Från spelets hemsida: ”Tassar & Morrhår är ett rollspel där spelarna antar rollen som smådjur i en fabel. Det kan utspela sig i en Beatrice Potter-liknande värld likväl som Mouse Guard-fantasy. Reglerna är enkla och fartfyllda. Målet med spelet är att spelarna, gamla som unga, ska skapa en rolig och engagerande historia tillsammans.”

Det vi testade var den förenklade versionen av reglerna. Den är gratis att ladda hem från http://tassarochmorrhar.se och där finns även annat gratismaterial att ladda hem. Reglerna är enkla att förstå och jag tror att dottern, som är 10 år i skrivande stund, kommer att kunna vara spelledare själv efter att hon fått lite mer erfarenhet som spelare. Introduktionsäventyret var det som avspisades och det var enkelt och tydligt även för mig, så det var bara att sätta igång skogsambiensljud på Spotify och köra igång!

Det blir inget betyg satt på detta; dels för att vi måste spela mer och dels för att det inte är hela spelet som vi spelat.  Jag vill dock tipsa alla att prova detta, för det är KUL att spela rollspel med barnen!

Naturligtvis kan man spela med vuxna – eller äldre barn som jag brukar kalla dom 🙂 – också!

Tassar & Morrhårs hemsida hittar du här!

Share

Comments

comments