Publicerad den

Speltest – Ski tour: Biathlon

Brädspel + skidskytte = ???
Riktigt trevligt.
Niklas, Thomas, Marica och Frasse speltestar en prototyp av Ski tour: Biathlon.

Vi har fått äran att provspela en prototyp av det ännu ej utgivna spelet Ski tour: Biathlon som designats av Tobias Olsson på Tea Time Productions och illustrerats av Mattias Sköld.

Spelet är ett roll and move på en modular game board med assymetriska spelare (nationer) för 2-5 spelare. Vi fick en bana med två skjutningar men om jag har förstått det rätt så kommer det att finnas möjlighet till fler i den färdiga produkten. (Verifierat av tillverkaren vid publicering av detta inlägg)
Varje spelare väljer en varsin nation, får 6 nationsspecifika sk ”actionkort”, en player board, 10 tärningar, en skidåkare och ställer upp vid startlinjen.

För den som av någon outgrundlig anledning inte vet hur skidskytte går till IRL så funkar det så att man åker längdskidor och när man är som mest sliten förväntas man skjuta på ohemult små tavlor. Skulle man missa på får man åka en straffrunda per miss (vilket gör att man både kommer efter, får åka längre och förmodligen missar ännu mer nästa skjutning … schysst!). Sprint är 2 skjutningar, standard är 4 skjutningar. Som om det inte vore nog med jävulskap så får man ligga ner och skjuta den första/de två första skjutningarna för att sedan stå upp den sista/de två sista skjutningarna. En liten tröst är att träffytan är lite större på den stående skjutningen.

Åter till spelet!
Det går alltså ut på att komma först i mål.

Snabb och enkel förklaring av spelet.
Spelet är uppdelat i två faser, förberedelsefasen och den individuella fasen.
Förberedelsefasen.
Spelarna gör detta samtidigt. Man slår hälften av de tärningar man har framför sig och placerar dessa sedan på sin player board grupperat på resultat. Femmor är vilda och sexor är ”sprinttärningar” eller ”stjärntärningar”.
Individuella fasen.
Du väljer en kolumn av tärningar, plockar upp dessa och flyttar så många steg. Är du på skjutvallen är det exakt samma procedur men du skjuter så många skott. Man kan lägga till extra steg genom att antingen ta en kolumn til med tärningar och betala med stamina eller  med hjälp av ”sprinttärningarna”.
Låter enkelt? Nja. Vill man göra något fränare så måste man spendera stamina, t ex gå extra steg, skjuta extra skott, passera en annan spelare osv.
Beroende på vilken stamina man har så slår man med olika tärningar på skjutvallen. Sämre stamina = större risk för bom.
De nationsspecifika actionkorten som du har kan du spela vid olika tillfällen som ger olika effekt bl a genom att spendera ”stjärntärningar”. Dessa var ok i balans men kommer förmodligen att speltestas mycket mer för att skapa bra balans i en väldigt välkommen och trevlig assymetri.

Det här ett riktigt trevligt spel.
Vi speltestade detta på 4 personer och det blev ett rafflande upplopp med strid på kniven över mållinjen.
Vi hade några frågor som Tobias svarade och förklarade för oss.
Det som överraskade oss mest var att spelet lyckas fånga det där nervpirrande som man kan känna när man tittar på just skidskytte. Man får en känsla av stress och behöver ta ett antal ”push your luck”-beslut där man offrar stamina för att komma förbi någon i en kurva eller komma ut från skjutvallen innan någon annan.

Vi ser verkligen fram emot fortsatt provspel och framförallt den färdiga produkten som jag (Niklas) definitivt kommer att inhandla.

Spännade!

Stort tack till Tobias och Tea Time Productions för att vi fick provspela spelet.

Spelet är under utveckling och vi rekommenderar er att följa spelet på Boardgamegek för mer information. Bl a så är det en illustratör med i teamet och fixar med all grafik samt att det speltestas väldigt mycket för att få all spelmekanik att fungera så bra som möjligt.

Ski Tour: Biathlon på Boardgamegeek
Tea Time Productions på Facebook

Share

Comments

comments