Publicerad den

Mage knight – regelkalas

Jag köpte det hypade Mage knight på rea i höstas hos den lokala spelbutiken. Suget att få spela det har varit stort men tiden har inte funnits. Så plötsligt ett par dagars sjukledighet och det var dags!

Jag hade gjort all setup en gång tidigare för att kolla allt innehåll så det gick ganska fort med tanke på att det är sjukt mycket grejer som ska ut på bordet. Jag gjorde i ordning ett spel för två spelare enligt instruktionerna för introduktionsscenariot i reglerna.

Sen började det läsas regler. Här ska det dock sägas att reglerna är väldigt välskrivna. Otroligt pedagogiskt upplagt och förklarande samt att det faktiskt är ett helt eget häfte för introduktionen och för att lära andra spelare. Översiktligt och snyggt.

Först ut: Arythea och Tovak!

Det första scenariot är upplagt för att man steg för steg ska upptäcka de olika delarna av spelet och successivt få använda de olika mekanismerna. För dig som inte vet något om Mage knight så kan spelet beskrivas som ett spel som kombinerar deckbuilding med modular game board, hand management och som ger möjlighet till scenariospel, co-op eller competitive. Spelet ska ta 2-4h att spela men jag utgår från att det är när man fått lite koll på reglerna.

Du spelar en av 4 hjältar som utforskar en värld där det finns möjlighet att bråka med både monster, munkar, bybor och magiker. Du får nya färdigheter, rekryterar trupper. går i level och samlar på dig fräna prylar. Spelet är uppdelat i rundor (rounds) med dag och natt som får konsekvenser för vilka skills/spela du kan spela, hur lätt det är att förflytta sig i olika typer av terräng samt hur de monster som du möter beter sig. Varje runda innehåller sedan ett obestämt antal spelarturer (turns) som är olika beroende på hur snabbt spelarnas lekar tar slut. Inledningsvis har alla spelare en exakt likadan startlek med 16 kort. Denna byggs sedan ut med andra skills, spela och även ospelbara wound-kort som du får när du tagit skada.

Att ens försöka beskriva game play kort och koncist och begripligt är en omöjlighet så ni får kolla in valfri youtubevideo med playthrough om ni vill veta fler detaljer 🙂

Katten mysko som spelade Tovak vann! 😉

Jag körde igenom hela scenariot och är sjukt peppad att testa vidare! Det svåra är nog egentligen att komma ihåg alla detaljer framför allt i början och slutet av en dag/natt och början och slutet av en spelares runda då det händer hel del just vid dessa tillfällen. Som tur är så finns det bra punktlistor att följa i reglerna. Dessa bör man nog följa slaviskt de första 4-5 spelomgångarna. Jag blev övermodig och testade utan någon gång och glömde direkt någon detalj.

Jag upplevde spelet som otroligt balanserat och genomtänkt. Det har nog gått åt måååånga timmar för speltestning men det har som sagt gett resultat. I helgen ska sambon och jag drabba samman och det ser jag verkligen fram emot!

Betyg: 5/5

Typ: brädspel

Utvecklare: Vlaada Chvátil

Antal spelare: 1-4

Tid: 120-240 minuter

Mage knight på BGG

Share

Comments

comments