Publicerad den

Locke & Key: The Game

 

Locke & Key: The Game är ett semi-kooperativt kortspel som bygger på serietidningen ”Locke & Key” av Joe Hill, med illustrationer av Gabriel Rodriguez. Du och dina vänner ska tillsammans besegra olika övernaturliga utmaningar, och ni har möjligheten att hjälpa – eller stjälpa – varandra på vägen…

”Competition and cooperation meet in this card game that dares you to overcome the supernatural challenges of Keyhouse. You and your fellow players will face these horrors together, but who will be by your side when the dust settles? On this journey, you’ll make decisions on when and whereto help your fellow players, but your resources are not endless. Through careful management of your cards, you can help the family overcome challenges, and you’ll be rewarded for the assistance . . . sometimes.” – Cryptozoic.com

 

Bild från cryptozoic.com

 

Länge hade jag detta spel i hyllan utan att det blev av att vi spelade det. Flera år faktiskt. Nu, såhär i efterhand, ångrar jag lite att jag inte tog tag i det tidigare… Du och dina medspelare/motspelare befinner er vid det mystiska ”Keyhouse”. Tillsammans plöjer ni genom en hord av mystiska varelser och andra övernaturliga utmaningar. Till er hjälp har ni olika sorters styrkekort, samt diverse nycklar med olika egenskaper som kan ställa reglerna på ända! Det finns ett bluffelement i spelet som gör det väldigt tillfredsställande när du lyckas lura folk att du vill hjälpa till, och det sedan visar sig att dina intentioner kanske var helt ädla.

Styrkekort!

Hur går spelet till då undrar du? Alla spelare börjar med 4 styrkekort. Styrkekorten är antingen vita, blå eller svarta och har ett styrkevärde, samt oftast någon specialfunktion skrivet på sig.

Ett utmaningskort!

Ett kort vänds upp från utmaningshögen och presenterar – trumvirvel – en utmaning! Utmaningen har ett styrkevärde och en färg. Ni får sen i tur och ordning välja på tre olika saker: Passa och dra ett styrkekort, byta in två styrkekort mot en nyckel eller utmana kortet från utmaningshögen. Du utmanar genom att lägga 1 till 3 styrkekort dolda framför dig. Sedan fortsätter turen till nästa person. Utmaningen övervinns genom att ni når upp till – eller överstiger – utmaningskortets styrka. Den som bidragit med mest styrkepoäng vinner utmaningen och håvar in lika många poäng som utmaningens styrka anger. Den som kommer tvåa får också någon form av belöning, så det gäller att vara med på utmaningarna!

Utöver utmanings- och styrkekorten så finns ju även de otroligt coolt designade nyckelkorten! De lägger till en extra skopa krydda till spelet och kan vara till väldigt stor hjälp om du känner att du ligger pyrt till!

Nyckelkort!

Någonstans i botten av utmaningshögen finns det ett Game Over-kort, och när det vänds upp så är spelet slut. Det är alltså dags att räkna ihop hur många poäng var och en har fått!

Allt som allt så tycker jag att det är ett väldigt trivsamt spel. Reglerna är förhållandevis enkla och det går snabbt att komma igång. Artworken är snygg och nyckelkorten är som sagt riktigt coola. Jag rekommenderar!

Betyg: 3,5/5

  • Typ: Kortspel
  • Utvecklare: Cryptozoic Entertainment / http://www.cryptozoic.com
  • Antal spelare: 3-6
  • Tid: cirka 30 minuter
  • Cirkapris: 220:-
Share

Comments

comments